Perinteisen kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaisia akupunktiohoitoja

Hoitomuodot

Akupunktio

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen tunnetuin hoitomenetelmä. Akupunktiossa pieni kertakäyttöinen neula asetetaan akupunktiopisteeseen. Akupunktioneulat antavat keholle sysäyksen aloittaa elimistön oma paranemisprosessi. Ne auttavat kehoa hoitamaan itse itseänsä.  

Akupunktiolla hoidetaan erilaisia kipuja ja elimistön toiminnallisia häiriöitä. Esimerkiksi päänsäryt, tuki- ja liikuntaelinvaivat ja kuukautisongelmat ja vatsan toimintaan liittyvät oireistot helpottavat akupunktiohoidoilla. Hoitokertojen määrä on yksilöllinen, kroonisten vaivojen hoito kestää luonnollisesti pidempään.

Kiinalaisen näkemyksen mukaan sairastumisessa on kyse kokoajan muuttuvasta tapahtumaketjusta, jossa pienikin häiriötila muuttuu sopivassa ympäristössä oireistoksi ennen varsinaisen sairauden puhkeamista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tähän tapahtumaketjuun päästään puuttumaan sen helpompi ja nopeampi on hoito. Hoitoon oleellisena osana kuuluu myös elintapojen tarkastelu ja niihin tehtävät pienetkin muutokset.

Alkuhaastattelussa kartoitetaan oireiston kestoa, laatua ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Kiinalainen lääketiede on kokonaisvaltainan lääketiede, joten hoitaja voi kysyä asioita, jotka eivät asiakkaan mielestä edes kuulu hänen vaivaansa. Nämä kysymykset ovat tärkeitä tienviittoja kiinalaisen lääketieteen diagnoosissa ja siten erittäin merkityksellisiä yksilöllisen hoidon määrittelemiselle. Tavoitteena on hoitaa oireiden taustalla olevaa syytä, ei yksittäistä oiretta, ja näin saavuttaa pitkäkestoinen hoitovaikutus. 

Akupunktion lisäksi hoidoissa hyödynnetään kiinalaisen lääketieteen hoitomenetelmiä, joita ovat moksibustio, tulineulaus, kuivakuppaus, akupainanta, korvanastat sekä guashahoito. Jäsenkorjauksen ja hieronnan tekniikat ovat laajalti käytössä akupuntion tukena erityisesti tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa. Lasten hoitamiseen käytetään neuloja ja tuinahierontaa vaivasta riippuen.  

Hedelmällisyyden tukihoidot akupunktiolla

Useammat tutkimustulokset ovat havainneet akupunktion auttavan hedelmöittymistä. Akupunktio voi olla ainut hoito, jota pari tai tuleva äiti käyttää hedelmällisyyden vahvistamiseksi tai akupunktiota voi käyttää tukemaan länsimaisen lääketieteen keinoja. On myös mahdollista lieventää lääkitysten sivuvaikutuksia hoitojen aikana.

Jos perheen toiveena on saada akupunktiosta apuna IVF hoitojen tukena, suosittelen aloittamaan hoidot viimeistään siirtoa edeltävän kierron alkaessa. Tällöin hoitotulokset on paremmat kuin ainoastaan siirtokuukauden tai siirtopäivän aikaiset hoidot, vaikka niistäkin positiivisia tuloksia on lukuisia. 

Mikäli perhe toivoo hoitoja yksistään akupunktion avulla, on aikaa hyvä varata ainakin kolmesta kuuteen kuukautta. Tämä valinta ei kuitenkaan merkitse lääketieteellisten hoitojen aloittamisen viivästymistä, vaan hoitoa voi muokata missä vaiheessa tahansa perheen toiveiden mukaan. Akupunktio ja länsimainen lääketiede tukevat toisiaan todella hyvin. 

Ensimmäisellä hoitokerralla tehdään kattava haastattelu, jossa selvitetään naisen kuukautiskierron historia, ruokavalio, muut terveyteen vaikuttavat seikat ja mahdolliset aiemmat hoidot. Hoitoon varataan aikaa 90 minuuttia. Hoitoa voidaan tehdä myös miehille ja tällöin puolisoille varataan omat ajat hoitoa varten. Akupunktiohoitoon kuuluu isona osana myös ruokavaliohoito ja mahdolliset elintapojen muutokset, joita noudattamalla hoitotulos on positiivisin. Hoitoja on ensimmäisessä ja toisessa kierrossa usein tiiviimmin ja jatkossa hoidot sopeutetaan kullekin yksilöllisesti sopiviin kierron vaiheisiin. 

 

  

Raskausajan hoidot - Akupunktio ja hieronta

Raskausaika on uusi ja erityinen aika naisen elämässä, jolloin naisen keho on suurten muutosten alla. Hormoonitoiminta ja kasvava sikiö muokkaavat myös äidin mieltä. Raskaus on yhtäaikaa hyvin luonnollinen olotila ja tätä luonnollista kehitystä voidaan tukea raskausajan akupunktiolla ja hieronnalla.  

Raskausakupunktio 

Akupunktio raskausaikana on turvallista sekä äidille että vauvalle. Raskausakupunktiolla voidaan helpottaa raskausajan vaivoja kuten pahoinvointia, selkäkipuja, jalkojen turvotusta, vatsantoimintaa, suonikohjuja, väsymystä, anemiaa, unettomuutta, kehon kipuja, rintatulehduksia ja synnytyksestä toipumista.

Hoitona akupunktio on hienovaraista ja onnistunut hoito vaatii useamman hoitokerran, mutta hoitotulokset ovat usein pitkäkestoisia. Kivun hoito on tärkeää myös raskausaikana, koska pitkittyessään kipu voi heikentää äidin vointia ja siten vaikuttaa jopa synnytyksen kulkuun ja siitä toipumiseen, jos äiti on väsynyt ja voipunut. 

Synnytystä stimuloiva hoitosarja

Akupunktiota käytetään usein synnytyksen käynnistykseen. Aloittamalla hoitosi jo hyvissä ajoin, annat kehollesi mahdollisuuden valmistautua synnytykseen vähitellen ja lempeästi. Synnytystä stimuloivan akupunktion on todettu vähentävän lääkkeellisiä käynnistyksiä ja lääketieteellistä puuttumista synnytyksen kulkuun. Hoito tehdään keho akupunktion avulla raskausviikkojen ja äidin voinnin mukaan.

Synnytykseen valmistava akupunktio aloitetaan viikolla 37 viikottain synnytykseen saakka tai vähintään kolme kertaa viikon välein. Hoito valmistaa äidin kehoa harmooniseen synnytykseen ja positiiviseen, voimaannuttavaan kokemukseen. Hoito vahvistaa kehon omaa luonnollista prosessia synnytyksen alkamiseksi ja etenemisen varmistamiseksi. Hoito vaikuttaa äitiin rauhoittamalla mieltä ja kypsyttelee kohdunsuuta lempeästi. Hoito helpottaa loppuraskauden olotilaa ja kipuja, parantaa unta ja vahvistaa kehoa. Valmistavaan hoitosarjaan voidaan liittää opastus akupainannasta tukihenkilön läsnäollessa veloituksetta. 

Raskaushieronta 

Raskaushieronta on raskaana olevan naisen erikoishoito. Hieronta on lempeää ja asiantuntevaa hoitoa raskausajan kaikissa vaiheissa. Kun äitiä hierotaan, kohdussa kasvava vauva otetaan huomioon koko hoidon ajan. Hieronta itsessään rentouttaa myös äidin mieltä ja sen lisäksi hierontaan kuuluu syvähengitysharjoituksia tarpeen mukaan. Rento keho ja mieli antavat vauvalle vahvan alun elämään.

Raskaushieronnassa käytetään tähän erityisesti suunniteltuja tukityynyjä. Tyynyt mahdollistavat rennon kylkiasennon ja turvallisen hieronnan kasvava vatsa huomioiden. Voit tulla hoitoon missä raskauden vaiheessa tahansa, aivan alussa tai myös viimeisillä viikoilla. Kattava esitietojen kartoitus varmistaa asiantuntevan ja turvallisen hoidon kaikissa raskauden vaiheissa. 

90 minuutin kokovartalohieronta sisältää äidin hieronnan päästä varpaisiin. Hoito on ylellistä, rentouttaa kokonaisvaltaisesti ja hoitaa koko kehon vaivoja tehokkaasti. Tämä hieronta on kattavin vaihtoehto ja sopii kaikille äideille. Mikäli kipuja on paljon, tämä hoito käy tehohoitona myös yksittäisille aluelle, kuten lantiolle ja alaselälle.  

60 minuutin hieronnassa keskitytään äidin haluamiin kehon osiin. Hoito on paikallisempaa oireiden hoitoa, jossa esimerkiksi alaraajojen turvotusta ja niskahartiaseudun kireyttä voidaan helpottaa.   

Erityishoidot raskausaikaan  

Erityishoitoihin sisältyy aina spinning babies liikkeiden ohjaus hoitolalla siten, että äiti voi jatkaa liikkeiden tekemistä kotona. Doulan työn mukanaan tuoma ammattitaito on käytettävissäsi koko hoidon ajan. Voit kysyä mieltäsi painavista asioista synnytyksen suhteen tai kysellä vinkkejä synnytyksen kulkuun ja synnytyksen jälkeiseen aikaan.

Perätilahoito

Kiinalaisessa lääketieteessä on hoidettu perätiloja jo pitkään moksahoidolla, jossa stimuloidaan lämmöllä tiettyä akupunktiopistettä. Tavoitteena on 'lämmittää' kohtua ja saada aikaan rentoutumista joka mahdollistaa vauvan kääntymisen. Hoidon onnistuminen on paras viikolla 33-36. Hoito ajoitetaan mielellään vähintään 10 päivää ennen ulkokäännösyritystä, jotta saataisiin paras teho. Yhdistän moksahoitoon Spinning babies ohjauksen ja olen huomannut tämän yhdistelmän tuovan paremmat tulokset kuin kummastakaan hoidosta tulisi yksinään. Perätilahoitoon varataan aikaa 90 minuuttia ja siihen kuuluu kotihoitoon käytettävät moksasikarit

Käynnistelyhoito

Käynnistelyhoitoon voit tulla aikaisintaan viikolla 40. Hoito on tehokas, mutta lempeä. Hoito aloitetaan lantion tasapainotuksella Spinning babies tekniikoin. Opit tekniikat kotikäyttöön ja voit tehdä niitä päivittäin synnytykseesi saakka ja myös synnytyksen aikana. Tämän jälkeen pääset rentoon lepoasentoon kylkihierontatyynyille. Teen akupuntiohoidon, joka sopii juuri sinun tilanteeseesi. Hoidolla voidaan stimuloida synnytystä tai hoitaa jotain raskausvaivaa, joka estää raskaudesta nauttimisen tai levon. Neulojen vaikutusaikana aloitetaan hieronta ja se jatkuu vielä neulojen poistamisen jälkeenkin. Hoito on mahdollista saada neulattomana, jolloin akupunktio vaihtuu akupainantaan. Hoitoon varataan aikaa 90 minuuttia. 

Spinning babies yksilöohjaus 

Spinning babies harjoitteet tasapainottavat odottavan äidin kehon pehmytkudoksia lantion ja selän alueella. Liikkeet vaikuttavat kaikkiin luiseen lantioon kiinnittyviin lihaksiin, joko passiivisina venytyksinä tai liikeharjoitteina. Spinning babies on yhdysvaltalaisen kätilön Gail Tullyn kokoama menetelmä, jonka tavoitteena on tasapainottaa äidin keho ja siten saada vauvalle optimaalinen tila etsiytyä vauvalle parhaaseen mahdolliseen asentoon synnytystä varten. Liikkeillä ei nimestään huolimatta suoraan vaikuteta sikiöön vaan äidin kehon kiertymiä ja epätasapainoja korjaamalla luodaan kehoon uutta tilaa. 

Liikkeet ovat helppoja ja turvallisia, kun ne tehdään oikein. Yksilöohjauksessa opitkin liikkeet heti parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin saat liikkeistä parhaan hyödyn alusta alkaen. Monet liikkeistä helpottavat kehon kipuja kuten kipua kylkikaarissa, kannatinkipuja vatsan alueella ja liitoskipuja lantiossa. 

Yksilöohjaus 60 euroa, hoidon yhteydessä 20 euroa. 

 

Synnytyksen jälkeiset hoidot äidille ja vauvalle

Postpartumhieronta

Synnytyksen jälkeinen hieronta on synnyttäneen naisen erikoishoito. Hieronta on lempeää ja asiantuntevaa hoitoa raskauden ja synnytyksen jälkeiset muutokset huomioiden. Postpartumhieronta tehdään kylkimakuulla, jotta äiti voi huoletta rentoutua hoidon aikana synnytystavasta ja imetyksestä huolimatta. Hoidossa hierotaan äidin koko keho vatsaa myöden. Hoidon aikana äiti voi saada kotiohjeet sektio- tai episiotomia-arven kotihoitoon ja tarvittaessa opastan akupainantapisteitä rintatulehduksen välttämiseksi. Hoidon aikana saat mahdollisuuden rentoutua omissa ajatuksissasi tai halutessasi pääset keskustelemaan ja purkamaan synnytyskokemuksesi doulan kanssa. 

Vauvan koliikkihoito

Vauvahieronta toteutetaan joka toinen päivä 3-6 kerran sarjahoitona. Kaikki vauvat hyötyvät hoidosta vaikka varsinaista koliikkia ei olisikaan. Syntymä on vauvalle iso muutos kohtuaikaan verrattuna ja vauvan sopeutuminen elämään kohdun ulkopuolella helpottuu ihokontaktin lisääntyessä. Hieronta antaa vauvalle selkeän tiedon oman kehon rajoista, se rauhoittaa ja tyynnyttää pientä. Hoitojen aikana voit saada myös tukea vauvan syöttämiseen liittyvissä kysymyksissä ammattitaitoiselta imetysohjaajalta.

Hoitaja tutkii vauvan ja hoitaa hänet yksilöllisen tarpeen mukaan intialaisen vauvahieronnan, vyöhyketerapeuttisen hoidon ja kiinalaisen tuinahieronnan tekniikoilla turvallisesti ja varmasti. Saat yksinkertaisia ohjeita vauvan kotihoitoon, joilla voit tehostaa hoidon vaikutusta. Itkevää lasta ei hoideta, joten hoitoon varataan aikaa niin, että syöttäminen ja vauvan rauhoittelu on mahdollista. Rentoa lasta hoidettaessa hoitovaste on huomattavasti parempi.  

Huomaathan myös valikoimaan palanneen vauvahierontakurssin, joita on tarjolla vanhemmille sunnuntaisin. Äitien vauvahierontakurssin ajankohta tarkentuu tammikuussa. 

Imetysohjaus 

Imetysohjaus imetyksen alkutaipaleella voi auttaa ja varmistaa imetyksen onnistumisen siten kuin äiti on toivonut. Imetyksen ensipäivät on haastavia kun vauva tuntuisi asuvan rinnalla, rinnanpäät kipeytyvät ja hormonitkin heittelevät. Imetyskipu voi vaikeuttaa imettämistä siinä määrin, että äiti on jo luovuttamassa koko imetyksen. Asianmukaisella tiedolla ja ohjeilla kaikki nämä ja muutkin ongelmat on selätettävissä! Älä mieti imetyksen ongelmia yksiksesi vaan pyydä rohkeasti apua! 

Imetysohjaus on saatavissa kotikäyntinä nopeallakin aikataululla. Kotikäyntilisä Tampereen keskustan lähialueella(10km) 10 euroa, kauemmas veloitetaan tämän lisäksi kilometrikorvaus. 

 

 

Nettiajanvaraus

Akuuttiajat puhelimitse

 050-3225989

Lahjakortit ja hoidot 

 
eeva@eevakoskinen.fi

Toteutus: VÄRIKÄS